魚翅空中服務員討論區

一個讓大家暢所欲言的地方
It is currently 2019-12-11 3:27

All times are UTC + 8 hours

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
PostPosted: 2007-03-03 23:22 
New Comer
New Comer

我係新手,呢幾日睇左好多魚翅blog既留言,特別係愛情學堂果d。上個禮拜in完某中東airline既FA,我28歲喇,唔知會唔會影響成功機會?

我in果陣話想擴闊視野,接觸唔同國藉既人,但其實我背後有個好岸居既動機。我U gd之後就響my dad既公司做trainee,三年幾前公司請左個女仔,佢大我兩年,一入黎就係mid-mgt grade喇,樣子唔算靚,有d男仔頭性格,甚至有d高傲,連我老竇既mistake佢都敢point out,但佢既working performance勁掂,連我個奄尖老竇都暗地裏讚佢又有sense,又有initiative,我諗如果我唔係大老闆個仔,冇十年八載都坐唔到宜家坐緊個位。佢又幾會為佢d“靚”爭取,所以佢d下屬同佢關系都好close。

我暗戀左佢兩年幾喇。雖然我識佢冇耐已經知佢有個由中學拍到依家既bf,佢bf仲係一間外國傳媒既亞洲記者,有同事見過佢楂Jaguar響公司樓下等接放工,佢放親大假都係同佢bf去d好另類既地方旅遊,好似肯亞、黎巴嫩、巴西、阿根廷等。佢最“溫柔”既時侯就係講起佢bf果陣,同事問起,佢就算唔肯答,面上都會不期然咁露出笑容。有次公司慶功,一班人灌佢飲左少少酒,有人問佢最鐘意佢bf咩野,佢話“外表及學養,我有天文地理政冶經濟歷史文化既問題佢都會為我找到答案,最重要係,佢由細到大都咁care我”。

當我仲睇忽然一週既時侯,佢辦公桌放的雜誌係National Geographic、Asian Weekly……。大兩年真係差咁遠,思想成熟咁多?我讀書果陣都算係拍過拖,但佢俾我既感覺真係同其他逛街睇戲買化粧品既女仔好唔同。我自問點都唔夠人爭,我連表白都唔敢,喑示都唔敢喑示。

但我都想慢慢拉近同佢bf既差距,外表我自問唔差,楂Jaguar我都afford得起,但講到學養,我都知自已比較幼稚,仲徘徊係打PS3既階段,以前放假我都只會揀去泰國潛下水,去日本玩機動遊戲、去東京迪士尼,完全唔知咩叫歷史文化,宜家我開始逼自已習慣睇SCMP,同埋apply一間中東airline既FA黎擴闊視野(但我in完先知人工兌番HKD只有萬零蚊個月,俾老竇知道可能笑死老竇),
我希望藉著做FA而同佢有天文地理政冶經濟歷史文化既話題,
我都希望響佢放大假既時侯帶佢去d好另類既國家旅遊;
雖然佢讀中學果陣未識我,但如果佢願意,我都想我有幸能take care佢以後既日子。
我呢d想法係唔係不切實際、幼稚中既幼稚呢?

就算我最終同佢都係未曾開始過,我都希望我日後既gf係朋友面前話最欣賞我既外表與及學養。
\wow\

Post subject:
PostPosted: 2007-03-04 1:06 
中層階層
中層階層

個人認為做少爺仔比做 FA 更好... 如果只係得呢兩樣野揀o既話.
某程度上, 大眾都認為 FA 唔係高尚o既工作, 更莫講話男人做.
擴闊視野, 唔係靠份工o既.
如果個人根本就係咁, 做咩工都唔會有太大影響.

PostPosted: 2007-03-05 19:25 
Green
Green

well i can say that you guys probably have different interests. not everyone's interested in history and culture. and i guess you cannot 'force' yourself to love these things just to be compatible with someone

i don't think that being a middle east airline's flight attendant will help you to achieve what you intend to achieve. Even if you become a FA, it doesn't mean that you'll learn about "天文地理政冶經濟歷史文化既" stuff. in lieu of becoming a flight attendant, why don't u just get a discovery channel or National Geographic channels? I am sure that you'll benefit from these a lot more. besides, are you sure that being a flight attendant is what you want? think about it, if you're interviewing for Exxrxtxs, it means that you'll have to live in Dubai permenantly. i guess what she'll be interested in is your personality, not your occupation.

PostPosted: 2007-03-07 23:17 
中層階層
中層階層

你既動機係出於好意~~
但係不切實際.....呢d野唔係一朝一夕既事,同埋...你本身個人係點就係點,你打PS3無問題,當你去學/見識左好多野之後....我唔覺得你會唔再打機~~哈哈~~This is what who u are~

你為左迎合佢而去做d你唔鍾意/唔擅長既野...算把啦~~~ \shy\

PostPosted: 2007-04-14 19:30 
Newbie
Newbie

我想一個有事業心和上進心的男孩子更能吸引她。

PostPosted: 2007-04-26 9:12 
New Comer
New Comer

為左一個未知數去改變自己,係咪好事呢?
第二,人地人男朋友,自己重差隻腳入去好咩?即使人地未必接受,玩下手你連公司一個好幫手都無埋呀!
三思!!

PostPosted: 2007-04-28 13:32 
Small Potato
Small Potato

你個case同我宜家面對緊o既case差唔多,不過我係女主角.

我覺得你應該放眼世界,仲有好多好女仔,唔好咁樣o黎追一個已經搵到最愛o既女仔.你o地係唔同世界o既人,唔好勉強喇!

唔好介意我咁直接,我只係想講o下自己o既感受:
1) 我相信你有sense過我個同事,起碼你會知道自己差o的咩o野.我做咩我個同事跟住我做咩,係直抄,我真係好反感.係女仔都想自己o既男朋友能夠幫到自己,佢反而係抄我,呢樣o野已經唔合格.\kill\
2) 成日貼到我好近,我已經見到佢就即刻走開.一有眼神接觸就即刻衝埋o黎,我同任何同事吹水,佢都要加入,迫住我要唔睬佢,佢先停止以上行為.你唔會咁o掛!
3) 我唔睬佢,唔理佢,佢就四圍向o的同事講我壞話,將個責任卸晒落我度,我真係好想打佢! \kill\

忠告一句,唔好咁揚,裝備自己,搵過第二個!

我也願意承受 不完美中的完美

PostPosted: 2007-06-03 21:59 
New Comer
New Comer

唔好因為鐘意個女仔, 就學個女仔既 bf
就算你有一日, 你一樣楂Jaguar
天文地理政冶經濟歷史文化樣樣皆精
都唔代表個女仔會鐘意你

做返自己, 你有自己既興趣, 你有自己既優點
最緊要係自己開心 d , 開朗 d, 做返自己
或者有一日, 個女仔會鐘意宜家既你, 而唔係變左另一個人既你

PostPosted: 2007-08-08 22:50 
New Comer
New Comer

努力啦

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 8 hours